(Brandend) Maagzuur

Gepubliceerd op 25 augustus 2024 om 16:22

Een branderige gevoel in je maag en slokdarm, zure smaak in de mond, moeite met slikken, hoesten, heesheid, keelpijn herken je deze klachten? Dan zou je best eens last kunnen hebben van brandend maagzuur.

Vaak heb je dit zelf al wel in de gaten, het komt vaak voor en het is een erg vervelend gevoel. Dit gevoel wordt veroorzaakt doordat het zoutzuur (onderdeel van maagzuur) op de wand van de maag of slokdarm komt, als de slijmlaag van je maag goed is voel je daar normaal gesproken niks van. 

Je slokdarm heeft niet zo'n dikke slijmlaag, en is niet opgewassen tegen deze zure stof, als je dus oprispingen heb zal het je slokdarmwand gaan irriteren. 

Snel om een maagzuurremmer dus...

Dit zal vaak niet gaan helpen want brandend maagzuur word eigenlijk vaak juist veroorzaakt door een tekort aan maagzuur, doordat je een tekort hebt, wordt het eten slechter verteerd en ontstaan er allerlei (ingewikkelde) gistingsprocessen, die bepaalde zuren aanmaken en zo dus het brandende gevoel veroorzaken. 

Oorzaken kunnen zijn: 

* over eten- een te volle maag kan zorgen voor een verlate prikkel van je lijf om maagzuur aan te maken.

* ouder worden 

* Helicobacter Pylori bacterie 

* veel bewerkte voedsel

* verstoorde vetzuurbalans

* te gekruid of te vet eten. 

* chocola 

Oplossingen kunnen zijn: 

* Herstel je vetzuurbalans - als je veel bewerkte voeding eet, krijg je veel omega-6 binnen, deze zorgt ervoor dat je maagzuurproductie wordt geremd, dus neem minder bewerkte voeding ( de omega-6), eet daarentegen meer Omega-3. de snelste weg is om dit te suppleren, maar denk ook aan de vette vis soorten. 

* Verminder Stress - Voor een goede aanmaak van maagzuur heb je een stofje ( acethylcholine)  nodig, die je alleen aanmaakt in ontspannen toestand. het stofje wat zorgt voor de aanmaak hiervan zit in eieren en lever, nuttig deze daarom ruim. 

* Eet maximaal 3 keer op een dag- dit geeft je hele spijsverteringssysteem veel meer rust. 

* Beweeg Nuchter

* Kurkuma, Zoethout en gember zijn fijne kruiden/specerijen voor je maag.

 

Qua voeding moet je denken aan orthomoleculaire voeding, eten zoals het ooit door onze voorouders is bedacht, onbewerkt, niet teveel, maar mooie, voedende, gezonde maaltijden.

Probeer het eerst eens op deze manier, je voeding en je leefstijl aanpassen, hou je klachten dan moet je uiteraard altijd langs je huisarts gaan voor onderzoek. 

heb je nog vragen over dit onderwerp? stuur me dan even een bericht. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.